Het is weer wintertijd in Nederland en dat betekend kou, regen en hopelijk sneeuw.
Iedereen weet wat te doen bij warm weer en oververhitting. Maar over onderkoeling en bevriezingsverschijnselen is niet veel bekend, terwijl dit ook dodelijk kan zijn.
Dat een hond van nature tegen koude temperaturen kan is een misvatting. Als je terug gaat naar de basis zou je kunnen zeggen dat een hond om zou kunnen gaan met koude temperaturen. Maar dan hebben we het wel over een gezonde volwassen hond die altijd in de natuur leeft. Echter doordat wij ons huis op aangename temperatuur warm stoken beperken wij de aanmaak van de hondenvacht.
Er zijn een paar factoren die er voor zorgen dat een hond niet van nature om kan gaan met de kou:
Huishouden: veel honden leven in huis, lekker warm bij de kachel en komen af en toe buiten voor een wandeling.
Klimaat: veel van onze honden komen uit Portugal, daar leven ze van nature in een warm klimaat.
Leeftijd: een puppy of oude hond kan sneller last hebben van kou.
Grootte: kleine honden verliezen sneller warmte en komen sneller met hun buik tegen het gras, sneeuw of andere koude oppervlakken waardoor zij het ook weer sneller koud krijgen.
Vacht: honden met een zeer dunne vacht of een kale buik zijn minder bestand tegen de kou.
Gezondheid: dieren met een zwak immuunsysteem, slechte conditie, ziek en/of ondervoed zijn hebben een grotere kans op bevriezingsverschijnselen.
Houd je hond daarom bij koud weer ook goed in de gaten als je buiten loopt om te zien of hij tekenen van kou vertoond. Over het algemeen kunnen kleine honden niet heel goed tegen kou. Dit heeft te maken met hun vaak korte vacht en lage vetgehalte. Middelgrote honden kunnen beter tegen kou dan kleine honden, maar overschat dit niet. Grote honden kunnen over het algemeen goed tegen de kou. Zij hebben een dikkere vetlaag en hun lichaam stoot minder warmte af dan die van kleine honden. Toch kunnen ook grote honden het te koud krijgen bij zeer lage temperaturen, dus blijf altijd opletten.